Wilcza rodzina Drukuj

Wilcza rodzina nazywana jest watahą. Stado złożone z pary dominującej zwanej parą alfa liczy od kilku do kilkunastu osobników. Poza parą alfa pozostałe wilki w stadzie to dzieci pary dominującej z różnych miotów. Raz w roku na wiosnę młode przychodzą na świat. W stadzie rozmnaża się tylko para dominująca, czyli basior i wadera. Młodych wilczków rodzi się od kilku do kilkunastu. Wilczki rodzą się ślepe. Cała wataha karmi je i dba o ich bezpieczeństwo.

Wataha ma swoją hierarchię. Najważniejsza jest para dominująca. Samiec alfa ma władzę absolutną. Kolejność jedzenia zależy od hierarchii w stadzie. Pierwszy je zawsze basior i wadera. Dopiero później poszczególni członkowie stada, ale też w określonej hierarchii. Po parze alfa najważniejszy jest osobnik beta. To na ogół najstarszy syn pary alfa. Najmniej ważny wilk, który je na końcu to osobnik omega. Małe wilczki do roku nie podlegają hierarchii stada. Są najważniejsze. Wszyscy je karmią, chronią i dbają o nie. Po 2 – 3 latach wilki osiągają dojrzałość płciową. Opuszczają rodzinne stado w poszukiwaniu własnej samicy z którą założą własną watahę.

W dniu 26 czerwca 2018 roku w Czytelni Naukowej Nr 1 odbywały się zajęcia poświęcone wyjątkowym cechom wilków. „Fascynujący świat wilków” otwierał cykl spotkań realizowanych czytelni w ramach programui Lato w Mieście 2018.

 

P62601771
P62601801
P62601841
P62602041
P62602161
P62602171
P62602201
start1 stop1 bwd1 fwd1

 

 
 

IBUK Libra

DKK na Targówku

 

Dyskusje na temat...

   

Wyróżnienie WPEK

wyróżnienie wpek

Facebook

   

Instytucje

   

`